Halden Karateklubb

Sommerleir i Fredikstad

 

Årets Wado Ryu sommerleir på Kongsten i Fredrikstad gikk av stablen fra og med søndag 1.-3. Juli, men allerede lørdag den 30. juni møtte leirlederne og hjelpere opp for å forberede karateleiren. Dette var 10. året for sommerleir, og antall utøvere fra Halden var steget til 34 denne gang. Halden Karateklubb var forøvrig den desidert største klubben med flest påmeldte barn til leiren i år, og det av alle klubbene fra hele landet som deltok.   

Det er mye utstyr som skal på plass, og Kristin og Gjermund satte alle i sving.  To nye telt var kjøpt inn til årets karateleir. Telt, flaggstang og egen leirportal på plass, og vi er klare for leir.

Søndag 1. juli kl 18.00 møtte en forventningsfull gjeng opp for å flytte inn i leiren. Spente barn og foreldre møtte opp med mye utstyr som skulle inn i teltene. Barna ble fordelt i «Jenteteltet» og «Gutteteltet».  Jentene fikk desidert best plass i teltet.

Som avtalt skulle navnet på klubbens nye maskot avsløres på sommerleiren! Det kom inn nesten 50 forslag, og det var veldig mange gode forslag. Det var allikevel et forslag som utmerket seg, og juryens valg falt på "Kialine!" Den som kom med det forslaget og dermed ble den heldige vinneren av navnekonkurransen ble Dan Samuel Rygh. Litt overumplet, men svært glad alikevel mottok han et flott kamera som gevinst! 

Første kvelden ble det servert pølser til kveldsmat.  Mange hadde vært på karateleir før, og de var gode forbilder for de små som ikke hadde vært med på dette før. Alle ventet på tur og takket for maten etter kveldsmaten. Så gikk guttene og jentene samlet til kveldens tannpuss.

Første kvelden er det alltid vanskelig for enkelte å sovne. Det blåste veldig, og da smalt det godt i teltveggene. Til slutt var det full harmoni i leiren og alle sov seg trygt og godt igjennom sommernatten.

Mandag 2. juli var det en trøtt gjeng som ble vekket klokka åtte, men alle satt klare til frokost en halvtime senere. Ungene var utrolig veloppdragne og hjalp hverandre med å sende pålegg og drikke rundt.

Med like, blå trøyer var vi godt synlige på vei til første trening. 

Leirens første treningsøkt er alltid like spennende. For barna selvfølgelig med alt som er nytt og annerledes, men også for  instruktørene. Det er alltid en viss spenning knyttet til hva hovedinstruktøren for barneleiren har kokt sammen for et opplegg i år! Alle vet sånn nogen lunde hva som skal skje, men ingen er noen gang helt sikre. Mye av opplegget er fortsatt oppe i sensei Wold sitt hode, og slipper ikke alltid ut noe særlig før det skal gjennomføres! Like spennende hvert år, og fikser han det i år også er spørsmålet man stiller seg.  Selvfølgelig gjør han det, god hjulpet av alle de andre instruktørene som var på plass også!

Petter Wold  Sensei har en imponerende måte å komunisere med mennesker på. Det gjelder da alle typer mennesker. Enten det er til de andre instruktørene, eller til barna. Eller til og med til alle og enhver på en gang, samtidig! "Du skal dit og du skal hit!".... "stå still på deg...., og dere skal løpe dit!" "yame!"

Direkte og tydelige tilbakemeldinger er det barna får. Ofte med et ganske bestemt blikk og svært myndig tone, men også ofte etterfulgt av et lurt smil om munnen selvfølgelig. Det fungerer godt, og barna liker dette! Foreldre liker at barn liker dette, og vips så er alle happy!

Etter organisering av grader var det da sirkulerende stasjonstrening som gjaldt. Spennende for barna å prøve nye teknikker, nye kataer, og det presentert av andre instruktører en de er vanligvis er vant med. Barna storkoste seg!

Lunsjen smakte ekstra godt ute etter en hard treningsøkt. Det enkle er ofte det beste, og Polarbrød med syltetøy og bananer gikk ned på høykant.

I andre økt med trening ble det lagt vekt på å forberede alle barna til den smått sagnomsuste Ninja kvelden. En gjeng med spesial Ninjaer hadde inntatt Kongsten fort og området rundt. På sedvanlig vis skulle barna gjennom diverse oppgaver og "fighting-teknikker" ta et oppgjør med disse etter grillingen.

God logistikk er viktig når 34 unger skal dusje etter en hard treningsdag, men etter en drøy time var alle ungene som nye igjen.

Rene og pene var vi klare for grilling. Det var mange foreldre som også kom på besøk, og vi koste oss med hamburgere og brus og ladet opp til kveldens høydepunkt – nemlig Ninjaturnering i og rundt Kongsten fort.

Årets Ninjaturnering var en ny variant, med poster rundt fortet og kamper med Ninjaene oppe på fortet. Det litt spesielle i år i tillegg var at sønnesønn til grunnleggeren av Wado Ryu karate og derav arvtaker til Wado Ryu stilarten, Kazutaka Othsuka sensei var tilstede.

Sensei tok sin rolle som skatteinnkrever for Ninjagjengen svært seriøst, og innkasserte guldpenger fra lagene på særdeles overbevisende måte. Barna syntes nok dette var veldig spennende og betalte stort sett det de skulle for å komme videre. Dette årlige spillet er et høydepunkt for mange ifm leiren.  Spillet er hovedsaklig til for å ha det sosialt og gøy, men samtidig er det god trening for barna i å sammarbeide i grupper, oppretholde et godt sammhold i gruppene underveis i løypa, og samtidig planlegge litt taktikk og strategi for å lykkes med oppdraget. Dette samtidig som disse noe utdaterte ninjaene også trives svært godt da de får en liten arena for seg selv til å slippe fri sine noe undertrykte behov for å kle seg opp og leke litt som i gamle dager! Kjempemoro for liten som for stor! Spillet ble avsluttet med et besøk på «sykestua», hvor Kristin, Tina, Angelica og Janne var «sykesøstre». Alle barna fikk medisin etter skadeomfang, og de mest skadde fikk sterk medisin (les: Tran), og de ikke fullt så skadde fikk svakere medisin (les: Sanasol). 

Det ble en sen kveld, og de siste var ikke i seng før nærmere klokka ett. Det var ikke en lyd fra noen denne natta. Heldigvis hadde vinden løyet.

Tirsdag 3. juli ble jentene vekket for å synge bursdagssangen for Petter. Ingen av guttene våknet før jentene sto i teltet og sang. Det var en rolig gjeng som inntok frokost.

Andre dag på leir gikk med til konkurransetrening. I både kata og kumite fikk barna rask innføring i hvordan man konkurrerer. Hva er lov og ikke lov, hvordan gjøre en teknikk riktig for å overbevise dommeren osv. Alle var med på dette selv om det er ganske utfordrende å stille til start for aller første gang i konkurranse. Absolutt alle leverte kjempeprestasjoner med både seire og tap om hverandre. Dette var moro, noe som lover godt for den fremtidige konkurransegenerasjonen i Halden Karateklubb!

Slitne, men stolte barn fikk avslutningsvis pokal for god innsats på årets karateleir. Tilbake i campen var det tid for pakking og avskjed. Det var et rungende ”JA!” på spørsmål om de ville på karateleir til neste år også. Både store og små ser frem til neste års karateleir – den ellevte i rekken. 

En stor takk rettes til alle som bidro til at årets leir kan føye seg inn i rekken av gode opplevelser og minner for barn og voksne som er knyttet til Halden Karateklubb! Stor takk til de som hjalp til å bygge opp og rydde ned leiren! En spesielt stor takk rettes til de som  var villige til å bruke deler av ferien sin til dette! Kristin, Roy, Angelica, Jonas, Janne, Tina, Lars-Erik, Aslak og Gjermund.  

Tekst/foto: Janne Skontorp Offerdal/Aslak Nilsen/Gjermund Martinsen

Flerer bilder finner du her!